Student in the picture: kunstdocent Melissa

Een gezellige groep met in totaal twintig studenten is wekelijks aan de slag in ons atelier om de basis van het glazeniersvak onder de knie te krijgen. Samen veel leren, veel lol hebben en hele mooie dingen maken! Maar, wie zijn die mensen? Wat vinden ze zo leuk aan glas in lood en waarom kiezen ze voor deze opleiding? Elke maand vertelt een van onze studenten zijn of haar verhaal en vandaag is dat Melissa!

Kunstacademie

Met haar 27 jaar is Melissa een van de jongste studenten van de Basisopleiding Glazenier. “Ik heb de docentenopleiding beeldende kunst en vormgeving gedaan aan Artez en geef les op het VMBO. Glas in lood heb ik altijd al mooi gevonden. Op de kunstacademie dacht ik bij verschillende projecten al: kon ik dit maar in glas maken!”

Ook na haar afstuderen blijft glas in Melissa’s hoofd rondspoken. Samen met een vriendin meldt ze zich aan voor een workshop bij Glasloods 038. Het resultaat is een Tiffany octopus die een ‘klein’ beetje groter is dan bedoeld. En dat is typisch Melissa, ze gaat graag haar eigen, creatieve gang☺ 

Creatieve vrijheid

Melissa: “Toen ik zag dat er een opleiding zou starten dacht ik gelijk: dat wil ik. Mijn eigen ideeën kunnen uitwerken in glas, dat lijkt me zo tof. Glas heeft iets lichts dat me heel erg aantrekt, de sfeer die het geeft en de uitstraling. En, je kunt er ontzettend veel mee en dat vind ik heel leuk.” 

Starten met de opleiding voelde als thuiskomen vertelt Melissa. Heerlijk met je handen aan de slag. Er zijn natuurlijk vaste opdrachten, maar Melissa vindt het belangrijk dat ze ook haar eigen ding kan doen. “Bij de intake heb ik daar specifiek naar gevraagd en Arjan gaf toen aan: stel gewoon voor wat je wilt en dan kijken we wat er mogelijk is. Gelukkig kan er heel veel. Ik ben best een beetje eigenwijs en houd ervan om mijn eigen ding te doen. Daarom past deze plek goed bij mij!” 

Alles is leuk

Inmiddels heeft Melissa thuis een werkplek ingericht en een slijpmachine en gereedschap aangeschaft. “De boel is opgeruimd, dan pas heb ik rust in mijn hoofd en kan ik aan de slag.” Op de vraag wat het leukste is binnen de opleiding kan ze geen antwoord geven: want alles is leuk! En als er iets minder in haar straatje past (traditioneel brandschilderen) geeft ze er haar eigen draai aan. Op die manier wordt het alsnog heel leuk. “Over de technische kant van het plaatsen van ramen wil ik nog meer leren, dat gaan we de komende module doen. En een project met bijzondere vormen uit de waterjet lijkt me ook heel tof.”

Na de opleiding

Haar eigen kunstprojecten gebruikt Melissa graag voor de klas en ook met glas is dat haar ambitie. “Bij glas in lood denken mijn leerlingen aan kerken en dat vinden ze helemaal niet interessant. Voor mij is het de uitdaging om er toch een nieuwe, frisse draai aan te geven en mijn enthousiasme over te brengen. Ook collega’s van de opleiding BWI (bouwen, wonen en interieur) trokken al aan m’n jasje, leerlingen leren daar wel glaszetten maar geen glas in lood. Volop kansen dus!”

‘Altijd een hoofd vol ideeën!’ En daarmee gaat het wel goedkomen met Melissa & glas na de opleiding. Naast haar werk gaat ze een dag in de week vrijplannen om met glas bezig te blijven. “Het is zo leuk, ik wil me blijven ontwikkelen en doorgroeien. En dan zie ik wel hoe het loopt! Misschien ga ik werkstukken verkopen, misschien blijft het puur een hobby.”

Tip voor twijfelaars

“Voor mensen die twijfelen over de opleiding heb ik de tip om eerst een workshop te doen. Dan voel je of het werken met glas bij je past en of de Glasloods bij je past. Ik geniet in elk geval volop en ik ben heel blij dat ik deze keuze gemaakt heb!”