Student in the picture: houtbewerker Ruud

Student in the picture: houtbewerker Ruud

Twee gezellige groepen met in totaal twintig studenten zijn wekelijks aan de slag in ons atelier om de basis van het glazeniersvak onder de knie te krijgen. Samen veel leren, veel lol hebben en hele mooie dingen maken!
Maar, wie zijn deze mensen? Wat vinden ze zo leuk aan glas in lood en waarom kiezen ze voor deze opleiding? Elke maand vertelt een van onze studenten zijn of haar verhaal. De aftrap is voor Ruud!

 

Ambachtsman

Ruud is met zijn zestig jaar de oudste van de vrijdaggroep. Hij woont in Emmeloord en werkt als zelfstandig houtbewerker, waarbij hij vooral aanrechtbladen plaatst. “Vrijwel mijn hele leven ben ik al met hout bezig en langzaamaan begin ik dat zat te worden. Glas in lood vind ik prachtig. De lichtinval en de kunst om het te maken, dat trekt me aan.” Ruud is echt een ambachtsman, als hij iets ziet wil hij het zelf leren maken. “Lang geleden heb ik een keer een glas in lood workshop gedaan en dat vond ik erg leuk. Toen ik op Facebook de aankondiging van de opleiding bij Glasloods 038 tegenkwam was ik gelijk enthousiast!”

 

Veel meer mogelijk

Ruud denkt er serieus over na en besluit al snel dat hij de opleiding wil gaan volgen. “De eerste keer dat ik binnenstapte bij de Glasloods ging het gelijk kriebelen. Er werd gebrandschilderd en er lagen prachtige glas in lood ramen. Er kan veel meer met glas dan ik vooraf had gedacht. Tiffany, brandschilderen, fusen, ik wil het allemaal leren.”

 

Begin is pittig

Eenmaal gestart is het best even pittig, vertelt Ruud. Je hebt geen ervaring en moet het glas snijden onder de knie krijgen. Maar elke week gaat het steeds beter. “Eigenlijk alle onderdelen vind ik leuk, Tiffany was heel verrassend en glas in lood vind ik prachtig. Brandschilderen vind ik erg pittig, ik heb veel technische bouwtekeningen gemaakt met potlood en de duimstok. Maar dit is compleet anders!” Maar, zijn technische achtergrond komt in de opleiding wel van pas, vult hij aan. “Maatvoering pik ik snel op en glas plaats je vaak in hout, daar heb ik natuurlijk feeling mee.”

 

Niet stilzitten

“Ik heb veel plezier in de opleiding en hier elke lesdag zijn geef ik echt prioriteit. Het is een mooi ambacht om te leren en ik ben trots op wat ik tot nu toe al gemaakt heb.” Het leuke is dat hij steeds meer gaat uitproberen vertelt Ruud. Inmiddels heeft hij een driehoekig raam voor boven zijn trap zelf ontworpen, gemaakt en geplaatst (zie foto) en allerlei Tiffany en glas in lood projecten gemaakt. 

Over een paar jaar is het tijd voor zijn pensioen en als man die niet stil kan stilzitten ziet Ruud het helemaal zitten om glas in lood ramen te gaan maken en verkopen! “Ik ben al zelfstandige en het lijkt me heel leuk om aan de slag te gaan om mensen hun ideeën in glas te creëren.”