Student in the picture: ambulanceverpleegkundige Aline

Een gezellige groep met in totaal twintig studenten is wekelijks aan de slag in ons atelier om de basis van het glazeniersvak onder de knie te krijgen. Samen veel leren, lol hebben en hele mooie dingen maken! Maar, wie zijn die mensen? Wat vinden ze zo leuk aan glas in lood en waarom kiezen ze voor deze opleiding? Elke maand vertelt een van onze studenten zijn of haar verhaal. Vandaag aan het woord: Aline!

Aline Westenberg is 51 jaar jong en woont met haar gezin in Nieuw Amsterdam, in Drenthe. Viereneenhalf jaar geleden begon ze met een cursus glas in lood bij Robert-Paul Sprenkeling in Groningen en al snel was de knop om. Na ook een cursus Tiffany maakte Aline er in de ‘open werkplaats’ verschillende projecten. “Al snel begon ik ook thuis spullen te verzamelen. Ik heb ontzettend veel geleerd in Groningen, maar toen de opleiding bij de Glasloods voorbij kwam werd ik toch wel heel enthousiast.”

Alles weten
Het is een beetje de aard van het beestje, vertelt Aline. Als ze iets doet wil ze er ook helemaal in duiken, alles weten. “En ik geloof dat het goed is om van verschillende mensen te leren zodat je verschillende manieren van werken leert kennen. Het helpt mij om mijn eigen stijl en werkwijze te ontdekken. Bij Glasloods038 is bijvoorbeeld veel ruimte voor ontwerpen en de creatieve aspecten van glas en dat vind ik erg leuk.”

Creativiteit en enthousiasme
“Toen ik binnenliep tijdens de informatieavond bij Glasloods 038 dacht ik: hier wordt creatief gewerkt. Het staat natuurlijk vol met Mario, Mickey en andere popcultuur items, een hele andere invalshoek dan het klassieke glas in lood dat ik kende. En Arjans enthousiasme is heel aanstekelijk.” De opleiding is dan ook een hele goede keuze vertelt Aline, elke vrijdag komt ze met plezier naar Zwolle. “Ondanks dat ik al vier jaar met glas bezig ben leer ik nog elke keer nieuwe dingen. Er blijven tips en trucs komen en andere invalshoeken. Mijn basis wordt breder en beter.”

Van Gogh
“In Nieuw Amsterdam, het dorp waar ik woon, heeft Van Gogh een maand gewoond. We hebben er een van Gogh huis en klein museum. Zelf ben ik ook gecharmeerd van zijn schilderijen.” Geen verrassing dus dat Alines eerste grote raam ooit het zelfportret van Van Gogh was! Daarna volgden de zonnebloemen, een flink project waar ze lang aan werkt. “Heel leuk, maar daarna was ik ook wel even klaar met van Gogh...

Diversiteit
De veelheid aan mogelijkheden die glas te bieden heeft en de diversiteit van werkstukken die je kunt maken, dat is wat Aline zo aanspreekt. “Je kunt ramen voor in woningen maken of restaureren, kunst maken, iets voor aan de muur of om neer te zetten, het is heel divers. Ook tijdens de opleiding geniet ik daarvan. Zelfs als iedereen in de groep precies dezelfde opdracht krijgt zie je tien compleet verschillende resultaten, zo bijzonder. De opdracht met de gebrandschilderde hand vind ik daar een prachtig voorbeeld van. Vorm, kleur, de interpretatie van hoe je een hand schildert,  structuur van het glas, zoveel verschillen!”

Toekomstplannen
Brandschilderen vindt Aline het moeilijkste en tegelijkertijd het meest verrassende onderdeel van de opleiding. “Ik schilderde thuis al wel met zwart, teksten bijvoorbeeld, maar die module smaakt echt naar meer. Ik vond het ontzettend leuk. Inmiddels heb ik al een aantal kleuren verf en kwasten besteld zodat ik thuis verder aan de slag kan.” Na de opleiding start Aline naast haar baan als ambulanceverpleegkundige een bedrijfje waarin ze vooral breed aan de slag wil met glas. Ramen maken en restaureren voor in woningen, maar ook andere creatieve projecten. “De dag die ik nu naar de opleiding ga wil ik gebruiken om daarin verder te bouwen. Nog steeds kom ik bij elk werkstuk nieuwe dingen tegen, ‘hoe ga ik dat aanpakken’, ik geloof dat je in dit vak eindeloos kunt blijven leren!”