Van een kofferbak vol gereedschap naar een complete opleiding

Het is een hele stap, een glazeniersopleiding starten. En toch durft Arjan Boeve van Glasloods 038 het aan. Waar komt eigenlijk zijn inspiratie en ambitie vandaan? Waarom glas in lood? En waarom een opleiding? In dit interview vertelt Arjan over zijn kofferbak vol gereedschap, de weg van online naar lokaal georiënteerd en de energie die het geeft om samen ambachtelijk en creatief te groeien en te ontwikkelen.”

 

 

Een kofferbak vol spullen

Het is 2015, Arjan woont met zijn vrouw in Normandië en werkt als zelfstandig graphic designer. Na een succesvol gesprek bij een van zijn klanten in Nederland rijdt hij terug naar huis. “Het was een flinke opdracht en een financiële meevaller, dus ik ben langs een glas in lood winkel gereden en heb ‘alles wat ik nodig heb om te beginnen’ in mijn kofferbak geladen!”

 

De wens om met glas te werken is er al sinds zijn zestiende vertelt Arjan. “Ik zat in havo 4 en was druk met het solderen van sculpturen van ijzerdraad. Bij mijn opa thuis zag ik een Tiffany lamp en toen viel het kwartje: glas kan de vlakken in mijn creaties van ijzerdraad vullen en zichtbaar maken.” Tijdens zijn opleiding op de kunstacademie (ArtEZ Zwolle) ontdekt Arjan een sterke grafische kwaliteit in zijn werk en ontstaat een fascinatie voor lijnvoering. Bovendien zwaait hij af met de nickname ‘Arjan de ambachtsman’. “Bewerkelijk en intensief, ambachtelijk bezig zijn boeit me. Toch was werken met glas in lood er nog niet van gekomen. Maar daar in Frankrijk in 2015 had ik de tijd en de ruimte.”

 

Na de eerste drie maanden meteen viral

Glas in lood blijkt een schot in de roos. Werken met zijn handen is een verademing na de vele uren achter de computer. En wanneer Arjan besluit ontwerpen te gaan maken geïnspireerd op zijn eigen interesses neemt ‘Stained Glass Geek’ een vlucht. “Ik ben enorm gek op videospelletjes en popcultuur. Op een gegeven moment postte ik online een foto van vier glas in lood Mario items met de tekst erbij ‘in case of emergency, break glass’. Dat zorgde voor zestien bestellingen, waardoor ik een volgende partij glas kon aanschaffen.” Eigenlijk neemt vanaf dat moment het aantal bestellingen heel steady toe vult hij aan. Na een aantal maanden later gaat Stained Glass Geek viral. “Heb ik met mijn vrouw Elizabeth in een dikke maand tijd honderd items gemaakt! Achteraf gezien veel te veel voor een beginner, met ellenlange werkdagen en kapotte vingers als gevolg. Maar ik leerde wel ontzettend veel. Het resultaat was een mooi startkapitaaltje om serieus een begin te maken.”

in case of emergency break glass, video game powerups made by stained glass geek

Glasloods 038

Niet lang daarna verhuist het stel terug naar Nederland. Na een werkplaats te hebben betrokken in Zwolle start Arjan naast Stained Glass Geek in 2017 samen met een compagnon Brandglass. Door eerdere samenwerkingen met merken werd bevestigd wat hij vermoedde: “Merkbeleving verbinden aan het ambacht, daar zit muziek in en daar kan je goed je brood mee verdienen. Het bood daarnaast vooral veel ruimte voor creativiteit, we konden rijkere visuele dingen gaan ontwikkelen.” Er haken grote merken aan als Disney en Bacardi. Ook in Zwolle wordt het succes zichtbaar, Arjan wordt met Brandglass genomineerd voor ‘starter van het jaar in 2018’. “Als creatief persoon trekt merkbeleving mij enorm, de unieke invalshoek van een merk in combinatie met ambachtelijk werken is een bijzondere mix waarin ik steeds opnieuw mijn grenzen kan blijven verleggen.” Tegelijkertijd bereikt Arjan op deze manier een groot publiek dat normaalgesproken niet snel met glas in lood in aanraking komt. Mooi voor het ambacht, want onbekend maakt onbemind.

Na de geboorte van Arjans oudste zoon Sem in 2020 volgt een moeilijk jaar met een langdurige ziekenhuisopname. Gelukkig kunnen Arjan en Elizabeth Sem na zeven maanden gezond en wel mee naar huis nemen. In deze periode wordt ook Glasloods 038 geboren, Arjan gaat zelfstandig verder. “Lokaal en regionaal georiënteerd, met alle ruimte voor creativiteit en de mogelijkheid om mensen op te leiden. Ik ben heel trots op waar Glasloods 038 nu staat.”

 

Een plek om jezelf te ontwikkelen

In z’n uppie, in zijn atelier in Frankrijk, met een werkbank vol gereedschap en materialen: op dat moment voelt Arjan het gemis van een plek om te leren. “In Nederland kon ik als volwassen zij-instromer nergens terecht. Ik heb in Frankrijk allerlei ateliers bezocht en ben volop in de online internationale glaswereld gedoken, zo leer je veel. Maar al sinds dat moment denk ik: er moet toch ergens een plek zijn waar je dit ambacht kunt leren?!” En vanaf dat moment zal het idee om ooit een opleiding te starten steeds verder ontwikkelen.

 

Ambacht sterft uit

De online glas in lood community is een fijne, open wereld, vertelt Arjan. Een wereld waarin kennis volop gedeeld wordt. Heel anders dan het klimaat in Nederland waar men stiekem toch misschien bang is voor concurrentie. “Het ambacht wordt bedreigd met uitsterven, voor mij is dat heel helder. Ik ben het jongste lid van het Glazeniersgilde OVG in Nederland. We moeten onze kennis wel gaan uitdelen, anders is er over een tiental jaren niemand meer die glas in lood kan maken.” Arjan wil het tij keren en denkt hierbij graag vanuit overvloed en kan genieten van het succes van anderen. “Ieder heeft zijn kwaliteiten en als een opdracht niet bij mij past dan geef ik ‘m door aan iemand anders. Er is voldoende ruimte in de markt, zeker als je een beetje ondernemend bent.”

 

Popcultuur laat de veelzijdigheid van glas in lood zien

Zelda, Pokémon, Star Wars, Super Mario, Nike, de Avengers of Harry Potter: Arjans werk straalt plezier uit en daarmee wil hij een nieuwe generatie jonge mensen verbinden aan een ambacht dat mensen anders alleen op vakantie in een kerk zien. En het werkt! Elke maandag stapt een groep studenten van Cibap, vakschool voor vormgeving uit Zwolle binnen bij Glasloods 038, elk weekend zijn er workshops en dagelijks zijn verschillende stagiairs aan de slag. En toch is het niet genoeg. Het idee voor een echte opleiding blijft door zijn hoofd spelen. “Sinds ik met Glasloods 038 een mooie locatie heb is dat idee steeds concreter geworden. Het past perfect in mijn visie op de toekomst van deze branche en is tegelijkertijd een mooie manier om Glasloods 038 te laten groeien.”

 

“Groeien, ontwikkelen en altijd blijven leren, het zit in mijn bloed.”

 

“Het is er ook gewoon niet in Nederland. Je kunt cursussen en workshops doen en in het zuiden van het land kun je je in modules bijscholen. Maar voor een serieuze opleiding moet je naar België of Duitsland. Mede daarom durf ik het aan om nu te investeren, ik geloof dat er vraag naar is.” Vanaf januari 2023 draait Arjan een pilotversie van de opleiding met 1 student en wordt de lesstof op papier gezet. “Een behoorlijke klus! Inmiddels is ook de accreditatie bij het CRKBO rond zodat we in september daadwerkelijk van start kunnen.”

 

Basisopleiding glazenier

Een jaar lang een dag in de week aan de slag met glas. Een jaar lang ontwikkelen, groeien, genieten en bezig zijn over de hele breedte van het vak. Arjan: “Zeker als je ook thuis oefent kun je in een jaar flinke sprongen maken.” De opleiding biedt een veelzijdige set aan opdrachten, alle basiselementen van het vak komen aan bod. En of je nou woningen wilt beglazen of kunstprojecten wilt maken, de technieken zijn hetzelfde en van beide leer je. “Zowel ambachtelijke vakmensen als creatievelingen kunnen hier hun hart op halen. Doordat elke module wordt afgesloten met een eigen project, bepaal je zelf waar voor jou het zwaartepunt ligt.”

 
Er is niet één juiste manier

De basisopleiding glazenier heeft een visie die haaks staat op de traditionele glas in lood wereld, maar juist aansluit bij de online wereld waar Arjan eerder over vertelde. Arjan: “Het delen van kennis staat centraal en er leiden vele wegen naar Rome. In Nederland word je voor gek verklaard wanneer je aan de gemiddelde glazenier vertelt dat je lood niet insteekt maar koud tegen elkaar legt. Terwijl in Engeland vrijwel elke glazenier op die manier werkt.” Arjans wens is dat mensen binnen het brede palet van mogelijkheden zelf ontdekken en keuzes maken. “Daarom laten we overal manieren en variaties zien en kun je allerlei technieken en gereedschappen proberen om te ontdekken wat het beste voor je werkt. In een notendop is de opleiding: nieuwsgierig, veelzijdig, ambachtelijk en creatief.

 

Investeren in jezelf en een dag in de week volop genieten

Zowel mensen die al werken met glas en zich verder willen bekwamen als beginners zijn welkom, aldus Arjan. Je wordt op je eigen niveau uitgedaagd. “Ik ontmoet steeds meer mensen bij wie de balans in hun leven zoek is. Veel werken (vaak achter de computer) en veel moeten. Ik geloof dat het belangrijk is om te investeren in jezelf, om ruimte te geven aan wat je leuk vindt en wat energie geeft. En om jezelf daarin uit te dagen. Ik zie mensen zo intens genieten van het werken met hun handen en het creëren van iets moois! En ik geniet ervan om mensen daarin uit te dagen en met Glasloods 038 een plek te bieden waar dit allemaal kan. Met je handen werken is goed voor het hoofd en voor het hart.”

 

“Waar ik op hoop? Dat mensen naar huis gaan met het gevoel: ‘Ik kan niet wachten op de volgende lesdag’. Plezier, energie, openheid, samen genieten en met en van elkaar leren. Daar gaan we voor.”