FAQ Basisopleiding Glazenier

Frequently Asked Questions - Veelgestelde vragen over de basisopleiding glazenier van Glasloods 038

Ik heb lang gezocht, er zijn niet veel plekken in Nederland waar je dit kan doen? 
Dat klopt, en dat is ook precies waarom wij de opleiding gestart zijn. In het zuiden van Nederland kun je een voltijd MBO opleiding volgen (Sint Lucas), maar voor volwassen zij-instromers is dat over het algemeen geen optie. Daarnaast is er een specifieke restauratie-opleiding (Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen) waarvoor je al een behoorlijke portie glazenierservaring nodig hebt. Bij Mooivakonderwijs in Den Bosch kun je een aantal modules volgen en door het land heen zijn er op diverse plekken cursussen of workshops. De stap tussen een workshop of cursus van een paar weken en een vierjarige voltijd opleiding, die mist. Vandaar de basisopleiding glazenier! Het is waar we zelf ooit op zoek naar zijn geweest en niet vonden. Meer weten? Lees hier Arjans verhaal. 

Wat zijn de kosten van de opleiding en wat krijg je daarvoor?  
Het lesgeld voor leerjaar 2025-2026 €4820. Daarvoor krijg je 36 lesdagen of 48 lesavonden waarin je minimaal 20 werkstukken maakt. Materialen voor deze opdrachten zijn inclusief, behalve bij een raam in opdracht en het eindwerkstuk. Je ontvangt een studiegids met daarin informatie over de lesdagen, de opdrachten een een naslagwerk. Tip: het is soms mogelijk om een deel van de opleidingskosten vergoed te krijgen. Bijvoorbeeld bij ontwikkelfondsen vanuit de overheid, maar soms ook bij je eigen werkgever. 

Wat is de tijdsinvestering naast de lesdagen? 
Naast de lesavonden kun je rekenen op maximaal 2 uur huiswerk per week. Maar, je leert een ambacht! Hoe meer je oefent, hoe sneller je leert. We zien dat na een aantal weken de meeste mensen hun atelier thuis gaan inrichten en met veel enthousiasme eigen werkstukken gaan maken. Het is fijn om daar een dagdeel per week thuis tijd voor in te ruimen. 

Hoe zit het met vakanties? 
We volgen de schoolvakanties van de regio Noord, in die weken is er geen opleiding. Voor ons een mooi moment om allerlei andere klussen uit te voeren. Als je op een ander moment op vakantie gaat kun je in overleg de lesdagen inhalen. 

Ik kan een keer niet komen, kan ik een lesdag inhalen? 
We geven les op woensdagavond, donderdag en vrijdag. Elke zaterdag zijn er workshops. Op deze dagen is het meestal ook mogelijk om een lesdag in te halen. Dit betekent niet dat we precies hetzelfde lesprogramma of dezelfde begeleiding kunnen bieden, maar je kunt lekker aan de slag en wij zijn aanwezig om je te helpen. In de praktijk werkt dit goed! Iemand die normaal op donderdag komt, maar op vrijdag of zaterdag een keer komt inhalen, etc. 

Zijn er extra kosten, naast het lesgeld?
Je gaat tijdens de opleiding minimaal 20 opdrachten maken. De materialen daarvoor zijn inbegrepen. We hebben een grote kast vol bakken (rest)glas die je mag gebruiken. Wil je een specifieke kleur die daar niet tussen zit? Dan vragen we je die zelf aan te schaffen in de winkel. Er zijn twee opdrachten waarvoor de materialen niet inbegrepen zijn: een raam dat je in opdracht van een eigen klant maakt en je eindwerkstuk. 

Als je nog niet thuis met glas werkt zul je dat wel gaan doen. Het is namelijk superleuk en belangrijk om te oefenen! Om je eigen atelier in te richten heb je een aantal gereedschappen nodig, waarvan de duurste een slijpmachine en soldeerbout zijn. Als je alles nieuw koopt ben je ongeveer 500 euro kwijt voor de basisgereedschappen. Er is tweedehands ook veel te vinden!

Wat voor mensen doen deze opleiding? 
De groepen studenten zijn gevarieerd. Mannen en vrouwen, leeftijden variëren tussen de 20 en 70 en mensen komen uit het hele land. Een aantal mensen werkt vooral met hun hoofd en wil ruimte geven aan creativiteit en lekker met je handen werken. Anderen willen juist hun ambachtelijke skills (timmeren, schilderen) uitbreiden. Meer weten? Lees dan eens de verhalen van Ruud, Aline en Melissa.

Wat is met deze opleiding het perspectief op de arbeidsmarkt? 
Het glazeniersvak is net als veel andere ambachten al jaren aan het krimpen. Het is een van de redenen dat Arjan deze opleiding gestart is. "Het ambacht wordt bedreigd met uitsterven, voor mij is dat heel helder. Ik ben het jongste lid van het Glazeniersgilde OVG in Nederland. We moeten onze kennis wel gaan uitdelen, anders is er over een tiental jaren niemand meer die glas in lood kan maken.”
Dat betekent echter niet dat er banen voor het oprapen liggen. Er verdwijnen steeds meer grote ateliers en in plaats daarvan gaan mensen als zelfstandige aan de slag. Een gezonde dosis ondernemerschap is belangrijk als je hier je toekomstige beroep van wilt maken. Van de mensen die de opleiding afgerond hebben zien we dat de meesten naast de baan die ze al hadden een of meerdere dagen in de week ruimte maken voor glas in lood en dit langzaam uitbouwen. Sommigen voeren projecten uit, anderen gaan workshops geven. Een aantal mensen heeft zijn of haar baan opgezegd en focust zich volledig op het bouwen van een eigen glas in lood bedrijf. 

Meer vragen? Mail ons of plan een kennismakingsgesprek!